Contemporary Listed Building Extension in Westminster

The brief for this project was to create an enlarged kitchen for the new owner at the rear of a Grade II listed terraced house.The unusual element in the brief was to also create a ‘den’ for the owner’s son as part of the extension, where he could play safely and creatively.

Patrick Lewis of Patrick Lewis Architects devised an innovative solution that incorporates a ‘crow’s nest’ within a mezzanine above the kitchen. This element of the extension, which is clad in high quality timber, has¬†a¬†concealed ‘look-out’ window that can be open when the den is in use, creating a fun environment for the owner’s son and his friends.

This project has recently been nominated for architectural awards and is a superb example of how a creative architectural solution can be applied to a listed building with support from the conservation officer at the local planning authority, an approach that can often be more successful than architectural pastiche.

Photo courtesy of Simon Kennedy / Architectural Photographer.

Client
Anabel Hoult
Architects
Patrick Lewis Architects Ltd
Local Authority
Westminster City Council
Back to our success stories

Want to talk?

Contact us today

Contact us today

  • Do you want to contact a particular office, or is it a general enquiry?
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.