logo

Contemporary Listed Building Extension

Client

Anabel Hoult

Architects

Patrick Lewis Architects Ltd

Local Authority

Westminster City Council

The brief for this project was to create an enlarged kitchen for the new owner at the rear of a Grade II listed terraced house.The unusual element in the brief was to also create a 'den' for the owner's son as part of the extension, where he could play safely and creatively.

Patrick Lewis of Patrick Lewis Architects devised an innovative solution that incorporates a 'crow's nest' within a mezzanine above the kitchen. This element of the extension, which is clad in high quality timber, has a concealed 'look-out' window that can be open when the den is in use, creating a fun environment for the owner's son and his friends.

This project has recently been nominated for architectural awards and is a superb example of how a creative architectural solution can be applied to a listed building with support from the conservation officer at the local planning authority, an approach that can often be more successful than architectural pastiche.

Photo courtesy of Simon Kennedy / Architectural Photographer

back to projects