Bishops Wordsworth’s School, Salisbury

Local Authority

Wiltshire

Services

Applications, Heritage and Conservation
Sectors
  • Education and Community
  • Heritage and Conservation
Decoration Decoration

Permission permission secured to expand school following Heritage Impact Assessment

Client Bishop Wordsworth's School
Architect Genesis Design Studio
Author Amy Roberts
Associate

Project Overview

Planning permission has been granted for extensions to the science block at Bishops Wordsworth’s School, Salisbury.

In response to local demand, the school was expanding to admit a fifth form of entry. The school felt that, because there is a high take up of the sciences at Key Stage 5 (A Level), extending the science block would be the most practical option and the best way to meet students’ educational needs.

The proposals included infilling to the front elevation, alterations to the roof to provide additional floor space and the provision of new fire exits. The scheme was particularly sensitive as the site falls within the Salisbury Conservation Area and within the setting of several heritage assets, including the Grade 1 Salisbury Cathedral, which is situated next to the school campus.

Bell Cornwell prepared a detailed Heritage Impact Assessment in support of the application and worked closely with the local authority and project architects to make necessary design revisions throughout the determination period in order to overcome concerns raised about impact on neighbouring amenity and the visual impact of an extra storey and to agree a scheme that preserves the character and appearance of this sensitive location, whilst providing much needed additional classroom space for the growing school.

Once the work on the science block is completed the school will then be able to;

  • Increase year group sizes from 128 to 160, thus enabling the school to grow by 32 pupils per year successively for the next five years.
  • Educate 800 pupils (160 more than at present) by 2022,
  • Increase office space resulting in improving the quality of accommodation for teaching staff and laboratory technicians whilst expanding teaching space,
  • Additional WC facilities.

The successful granting of planning permission will enable the school to both expand their educational spectrum and to welcome more pupils.

 

More Projects

All ProjectsDecoration